Lupamaksuasiaa

Helsingin Sanomien mukaan Saksassa pohditaan lupamaksun ulottamista laajakaistayhteyksiin. Ajoitus on mielenkiintoinen, sillä juuri on kohistu Ruotsin ministereiden lupamaksuista ja saatu Suomessakin rynnäkkö luvan piiriin, kun Viestintävirasto ilmoitti maksutietojen olevan julkisia.

Hesarin mukaan “tv-lupa Saksassa on kallis, 17,03 euroa kuussa”, mikä minusta sisältää väitteen suomalaisen tv-luvan (tai televisiomaksun) kalleudesta. Saksalainen lupa meinaan maksaa tuon tiedon perusteella vuodessa 204,36 euroa, kun taas suomalaisen luvan vaihteluväli laskutuskaudesta riippuen on 200,70-204,40 euroa vuodessa. Olen kyllä samaa mieltä tv-luvan hinnasta, joka ei tunne verojen tapaan erituloisia ihmisiä.

Varsinainen pihvi ei kuitenkaan ole tv-maksu, vaan ehdotettu nettivero. Ottaen huomioon netin vapauden ja perinteisen tv:n yksisuuntaisuuden, on kehitys mielestäni röyhkeä yritys patistaa kansalaiset virallisen auktorisoidun propagandan ääreen, pois villistä ja vapaana rehottavasta verkosta. Kansanvallan kannalta tällainen kehitys on huolestuttavaa. Saksan, jos kenen tulisi olla erityisen tarkka vapaan tiedonvälityksen turvaamisesta.

Virallisen yhteiskunnan erityistehtäväksi on asetettu tietoyhteiskunnan edistäminen. Moinen veroluonteinen maksu on kaikkea muuta, kuin tietoyhteiskunnan edistämistä. Uutisen mukaan ” Maksua ei peritä kotitalouksilta, jotka jo maksavat tv-lupamaksua”, mikä antaa ymmärtää että netti olisi jotenkin rinnastettavissa televisioon. Milläköhän ihmeen verukkeella tällainen ajatus on perusteltu? Mielestäni videoiden katselu netistä ei riitä moisen rinnastuksen tekemiseen, sillä se on lopulta häviävän pieni osa netin käyttöä. Kynsin ja hampain on vapautta kaipaavan kansalaisen vastuttettava tuollaista veroa!
Saksaan tulossa lupamaksu tietokoneisiin – HS.fi – Uutiset – Ulkomaat

Posted in Blogi.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.