Meni hermot

Havaitsin juuri menettäneeni hetkeksi malttini, kun Kansallismielisellä keskustelupalstalla jouduin tunsin velvollisuudekseni vastata erään uuden nimimerkin naiviin kyselyyn. Nyt vähän harmittaa, ehdokkaan kai kun pitäisi pyrkiä miellyttämään kaikkia. Toisaalta tällainen reaktio kertoo ainakin minulle, että olen vielä rehellinen itselleni. Muistui mieleen eräässä yhteydessä antamani vastaus kysymykseen “mikä saa sinut suuttumaan?”. Mietin tuolloin hetken, koska suutun verrattain harvoin. Moneen harmilliseen asiaan suhtaudun jopa flegmaattisen tyynesti. Tuolloin pari vuotta sitten mietinnän jälkeen vastasin “tyhmyys”.

Tyhmyys todellakin saa kierrokset päälle. En tarkoita tyhmyydellä nyt vähä-älyisyyttä, hitautta tai tietojen puutetta. Tällaiset seikat saavat minut korkeintaan ymmärtämään ja ottamaan toisen tilanteen paremmin huomioon. Tyhmyydellä tarkoitan tahallista, älyllisestä laiskuudesta tai epärehellisyydestä johtuvaa tapaa ajatella, vaikka aivan selvästi ihmisellä olisi edellytyksiä parempaankin.

Tällainen tyhmyys, joka vielä vaikuttaa ihmisen itsensä ulkopuolelle (jokaisella on toki kiistämätön oikeus olla tällä tavallakin tyhmä, kunhan ei yritä vaikuttaa muiden elämään), on raivostuttavaa. Sellainen kiehauttaa pohjoisenkin veren.

Meitä suomalaisia miehiä moititaan joissain yhteyksissä tunneköyhiksi tai tunteet sisällä pitäviksi jörriköiksi. Samoissa yhteyksissä muistetaan aina kehua eteläistä elävyyttä ja tunteiden avoimuutta. Tiettyyn pisteeseen asti se on pohjoista kohteliaisuutta ja vaatimattomuutta, jossa toisille ei aiheuteta sosiaalista painetta reagoida omaan “epävakauteen”; ei tuoda itseä esille. Mutta kohteliaisuudelle ja vaatimattomuudellekin tulee asettaa rajat: voimakkaiden tunteiden on annettava purkautua tai muuten ne muuttavat sisuksen kyynisen mustaksi. Olen tavannut liikaa kyynisiä ihmisiä, enkä tahdo tulla kaltaisikseen. Tolloja on ojennettava, sillä muuten heillä ei koskaan ole mahdollisuutta kasvaa ihmisinä. Vaikka kasvatustehtävä on vaativa ja joskus ylivoimainen, pitää perususko ihmisen hyvyyteen koneet käynnissä ja mielen virkeänä.

Posted in Yleinen.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.