Kiintiöpakolaisista kiintiösiirtolaisiin (päivitys 22.11.)

EU-komission varapuheenjohtaja, oikeus- ja sisäasioista vastaava komissaari Franco Frattini ehdottaa EU:n jäsenmaille kiintöitä siirtolaisiin. Kiintiöiden lisäksi Frattini tarjoaisi Afrikan maille mahdollisuutta lähettää kausityöntekijöitä maatalouteen. Kiintiöt ovat osa Frattinin suunnittelemaa pakettia, johon kuuluu myös ehdotus EU-maiden yhteisestä rajavalvontaoperaatiosta Libyan etelärajalla.

Mitähän tähän sanoisi? Frattini tuntuu tarjoavan keppiä ja porkkanaa jäsenmaille, mutta siirtolaisille vain porkkanaa. Köyhistä Afrikan maista pyrkii unionin alueelle vuosittain pakolaisten lisäksi kymmeniä, ellei satoja, tuhansia laittomia siirtolaisia. Laillinen siirtolaisuus on pienimuotoista.

Viime viikon keskiviikkona lähetettiin ykkösellä dokumentti laittomasta siirtolaisuudesta. Siinä oli haastateltu myös Frattinia, jolla tuntui olevan tiukka kanta laittomaan siirtolaisuuteen. Hän moitti EU-maita kaksinaismoralismista, laittomuuden hyväksimisestä ja jopa tukemisesta. Euroopassa on noin 5 miljoonaa laitonta siirtolaista ja näiden lisäksi vielä 5 miljoonaa aiemmin laitonta, mutta sittemmin laillistettua siirtolaista. Hän oli huolissaan siitä, että kansalaiset, siirtolaiset, viranomaiset ja poliitikot rikkovat systemaattisesti olemassaolevia lakeja ja näin heikentävät länsimaisen yhteiskunnan keskeisintä tukijalkaa: laillisuusperiaatetta.

Kaksinaismoralismi näkyy myös siinä kuinka poliitikot esitävät asian omille kansalaisilleen — äänestäjille. Hallitukset saattavat välistä puhua tiukasti laitonta maahanmuuttoa vastaan ja järjestää näyttäviä operaatioita, mutta käytännössä siirtolaisuutta tuetaan ja laittoman kiinnijääminen ei tarkoita mitään. Oxforin yliopiston pakolaistutkimuskeskuksen Stephen Castlesin mukaan korkea brittiviranomainen oli todennut hänelle suoraan, että “Tarkoitus on uskotella kansalle, että tilanne on hallinnassamme.”

Pieni osa maahantunkeutujista saapuu veneellä meritse. Suurin osa saapuu laillisesti turistiviisumilla, mutta jättää poistumasta maasta. Minusta tällainen on petollista käytöstä, eikä tällaiseen ainekseen voi luottaa — ei yhteiskunnallisesti eikä yksilöllisesti.

Luottamus maahanmuuttajiin olisikin tärkeää, sillä dokumentin mukaan siirtolaiset lähettävät kotimaihinsa rahaa enemmän kuin mitä länsimaiden kehitysapu on. Sen lisäksi, että laittomat siirtolaiset ovat asemamaassaan osa harmaata taloutta, saattaa osa maailmalle lähetettävistä rahoista päätyä kansanvälisille rikollis- ja terroristijärjestöille.

Harmaa talous on jo ennestään ongelma, eikä yhteiskunnan taloutta yhtään helpota se, että maahantulijat tekevät työtä pimeästi, mutta ovat silti käytännössä sosiaalitoimen asiakkaina. Jussi käsitteli tuoreimmassa kirjoituksessaan maahanmuuton ja hyvinvointivaltion ristiriitaa. Juuri samaa olen tarkoittanut painottaessani hyvinvointia vahvan kansallisvaltion etuoikeutena.

Tapaus Espanja

Dokumentissa kerrottiin, kuinka EU maksaa Espanjalle investointitukia maan korkean työttömyyden vuoksi. Näitä tukia käytetään rakentamaan työpaikkoja, mutta nämä menevät ensisijaisesti laittomille maahanmuuttajille.

Espanjan lainsäädännön mukaan korkeastikoulutettua ei voida laittaa työhön, joka ei vastaa hänen koulutustaan. Maassa onkin työttömiä noin 2 miljoonaa. Laittomia maahanmuuttajia on noin miljoona. Tämän lisäksi maassa on paljon laillistettuja siirtolaisia ennestään. Vuosittain Espanja laillistaa satoja tuhansia laittomia siirtolaisia.

Laittomat tekevät töitä matalalla palkalla EU:n rahoilla rakennetuissa kasvihuoneissa. Alhaiset työvoimakustannukset, EU:n investointi- ja tuotantotuet tuottavat tarhojen omistajille suuria voittoja. Eurooppalaisten ruokapäytään tulee halpoja espanjalaisia kasviksia. Ei ihme, että tuottajat tukevat laitonta maahanmuuttoa. Sen sijaan laillistamiseen suhtaudutaan nihkeämmin, koska tällöin siirtolaiset olisivat vapaat vaihtamaan työpaikkaa. Ostamalla halpoja espanjalaisia kasviksia suomalainen tukee paitsi laitonta siirtolaisuutta, niin myös siirtolaisia hyväksikäyttäviä “rosvoparoneja”. Kaiken lisäksi EU:n nettomaksajana suomalaiset osallistuvat myös verorahoillaan hämärätoiminnan pyörittämiseen. Olisiko syytä lanseerata eurooppalainen reilun kaupan käytäntö?

Viranomaiset tietävät asiasta, mutta eivät välitä. Kirjaimellisesti viranomaisten nenän alla laittomat siirtolaiset kokoontuvat aamuisin työmatkakuljetuksiin. Laki sanoo yhtä, käytäntö toista. Ei ihme, jos eurooppalaiset tuntevat poliittisten päättäjiensä olevan irti reaalimaailmasta. Espanjalainen erikoisuus on “rekisteröity laiton”. Tämä tarkoittaa oikeutta yleisten sairaaloiden käyttöön. Rekisteröityneistä laittomista kunta saa tukea omaan toimintaansa. Laittomia ei kuitenkaan olla poistamassa. Espanjan politiikka lähenee surrealismia.

…jotain mätää Saksanmaalla..

Saksassakin laittomien siirtolaisten käyttö on vakaissa kantimissa. Dokumentin kertoman mukaan niin valtiopäivätalon kuin liittokanslerin palatsin rakennustöissä on käytetty avoimesti laitonta työvoimaa. Eräs dokumentissa haastateltu perhe on asunut Saksassa 13 vuotta laittomasti ja tytär käy julkista koulua. Saksassakin arvellaan olevan miljoona laitonta siirtolaista. Saksassa poliisi sentään näyttää yrittävän tehdä asialle jotain, mutta työ ymmärrettävästi on vaikeaa, jos poliitikot pitävät veräjää auki toisaalla.

* * * Lisäys 22.11.2006 klo 15:10

Illan 45minuuttia-ohjelmassa näyttää olevan samaa teemaa käsittelevä juttu, mutta Italian tilanteesta. En itse pysty katsomaan sitä, mutta laitan perää ohjelman puffin:

Made in Italy – kengäntekijät revitty pakolaisveneistä.Koillis-Italian nahkateollisuus on pystynyt pitämään mahtiasemansa maailmassa halpojen ja usein laittomien siirtotyöläisten avulla. Järjestäytynyt rikollisuus on harjoittanut orjakauppaa, jota Veneton alueen nahkatehtaat ovat hyödyntäneet surutta.

Työvoiman tarve on kuitenkin vähentynyt dramaatisesti parin viime vuoden kuluessa. Samaan aikaan siirtolaisten virta Lampedusan saaren kautta etelästä ja idästä Balkanilta jatkuu.

Padovassa ja useissa muissa Koillis-Italian kaupungeissa työtä vailla olevat afrikkalaispakolaiset ajautuvat huumeghettoihin, joita poliisit ja viranomaiset yrittävät epätoivoisesti hajottaa.

 

Komissaari Franco Frattini on italialainen ja Berlusconin johtaman Forza Italian edustaja. Aiemmin mainitsemassani ohjelmassa hän myöntää omalla maallaan olevan samanlainen ongelma kuin Espanjalla. Hän ei pitänyt Italian politiikkaa hyvänä.

Posted in Blogi.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.