Suomalaiset eivät ole vastuussa siirtomaa-ajasta

Tämän aamun aamu-tv:ssä oli puhetta herättänyt haastattelu. Itse en haastatelua nähnyt, mutta saamieni tietojen mukaan Åbo Akademin tutkija Maria Kivinen syyllisti suomalaiset vastuuseen 1700-luvun siirtomaavallasta ja orjakaupasta. Kivisen mukaan suomalaisilla on moraalinen vastuu tästä Afrikan maita kohtaan, koska Suomi oli tuolloin osa Ruotsin kolonnialismia harjoittanutta valtakuntaa.

Tällainen lausuma panee epäilemään Kivisen historiantuntemusta. Suomi oli itse Ruotsin siirtomaa, vaikka juridisesti tällaista käsitetä ei ollutkaan 1200-luvulla, kun maamme kolonnisointi alkoi. Juridisesti Suomi kuului Ruotsin emävaltioon ja jakautui moniin maakuntiin. Suomen maakuntia kutsuttiin yhteisnimityksellä Österland, Itämaa, mutta varsinaista hallinnolista merkitystä tällä ei ollut.

Hämmästyttävää, että joku aikuinen ihminen, ja vieläpä tutkija, voi ajatella vakavissaan noin. Kivisen ensimmäinen virhe on unohtaa Suomen asema Ruotsin valtakunnassa ja toinen unohtaa suomalaisten asema Ruotsin valtakunnassa. Kolmas virheensä on se, että hän yrittää johtaa yli 200 vuotta vanhoista tapahtumista vastuuta nykyihmisille. Samaa logiikkaa jatkaen maailman tulevaisuus on erittäin sotainen, kaikkien pyrkiessä korjaamaan vanhoja vääryyksiä. Yhtä vääryyttä ei näet korjata toisella vääryydellä.

Lopuksi Kivinen kummasteli sitä, miten jotkut suomalaiset ajattelevat, että esimerkiksi kieli, uskonto tai ihonväri vaikuttaisivat siihen, millaista ihmistä voidaan pitää “oikeana suomalaisena”. Tällaista ajattelutapaa hän nimitti kuuleman mukaan rasistiseksi. Hän myös väitti rasismin olevan Suomessa suuri ongelma.

Kivisellä ei tunnu olevan laikaan suhteellisuudentajua. Suomi ei ole mitenkään erityisen rasistinen ja meillä on koko joukko suurempiakin ongelmia. Ikäviä yksittäistapauksia tietenkin löytyy, mutta tilastollisilla mittareilla moisen väitteen esittäminen olisi karkea virhe. Kivisen oma poliittinen agenda ei muuta sitä tosiasiaa. Kivisen pyrkimyksen häivyttää etnisyyden ja kansallisuuden käsite jätän kokonaan huomiotta. Ei painovoimankaan olemassaolo kumoudu sillä, jos joku hörhötutkija niin väittää.

Posted in Blogi.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.