Pilapiirrosjupakan tiimoilta

Jemeniläinen tuomioistuin langetti lauantaina vuoden vankilatuomion toimittajalle, joka oli julkaissut lehdessään tanskalaisia pilakuvia profeetta Muhammedista. Koska minuakin epäiltiin rikoksesta kuvien julkaisun johdosta, tunnen siksikin myötätuntoa päätoimittaja Kamal al-Aalafia kohtaan. Suurempi huomio kohdistuu jemeniläisen tuomioistuimen antamaan tuomioon. Islamilaisessa maailmassa on vaadittu kuolemanrangaistuksia julkaisijoille ja muutamissa arabimaissa mielenilmaisuissa on kuollut ihmsiä. Jemen langetti vuoden vankeusrangaistuksen ja päästi al-Aalafin vapaaksi takuita vastaan. Länsimaiden mittapuulla Jemen on henkisesti 1900-luvun alkupuolella, mutta islamilaisessa kontekstissa suorastaan edistyksellinen. Päätoimittajan tuomitsemisen lisäksi oikeus määräsi hänen lehtensä al-Rai al-Aam suljettavaksi puoleksi vuodeksi.

Lyhyenä kertauksena: Suomessa kuvia julkaistiin nettisivuilla koko kohun ajan, mutta vasta kun Suomen Sisu julkaisi kuvat sivuillaan helmikuun alussa, reagoi valtiojohto ja kävi maisteri Jari Vilénin ([2]) johdolla pyhään taisteluun meitä “uskottomia” vastaan. Keskusrikospoliisi otti asian tutkittavakseen sisäasiainministeriöstä saamansa käskyn mukaisesti, mutta myöhemmin ilmoitti ottaneensa tapauksen oma-aloitteisesti tutkittavaksi. Alkukesästä tutkinta-aineisto meni valtakunnansyyttäjän virastoon, jossa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske teki syyttämättäjättämispääöksen, koska rikosta ei ollut tapahtunut.

Posted in Blogi.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.