Maisteri Vilén jättää politiikan

Helsingin Sanomat kertoo, että maisteri Vilén jättää politiikan. Tämä Lapin urho [1] on tullut tunnetuksi muun muassa graduunsa liittyvien epäselvyyksien, Kajaanin hätäisen tuomitsemisen [2, 3] ja Muhammed-kohun alkuunpanijan [4] ja akkusaattorin roolinsa vuoksi. Maisteri Vilénille siirto näin eduskuntavaalien alla diplomaattisiin tehtäviin voi olla siunaus, mutta minä jään kaipamaan. Olisi ollut niin rattoisaa käydä eduskunnan käytävillä ja saleissa reipasta debattia itsensä maisteri Vilénin kanssa vaikkapa maahanmuuttoasioista tai islamilaisuuden uhasta länsimaiselle yhteiskunnalle.

Siirto on hyvin pedattu: ensin maisteri Vilénille tarjotaan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n apulaispääsihteerin virkaa, mutta jos ne eivät jostain syystä maisteriamme kelpuuta, on suurlähettilään paikka Unkarissa jo varmistettu selkänojaksi. Jos maisteri Vilén saa apulaispääsihteerin viran jää etiketti- ja protokollaosaston päänvaivaksi pohtia, kumpi on hierarkiassa aiemmin: alivaltiosihteerin virassa toimiva maisteri Frangén vai apulaispääsihteerin virassa toimiva maisteri Vilén. Meidän tavallisten kansalaisten pohdittavaksi jää kumpi maistereistamme on tarjonnut enemmän ja parempia nauruja kansakunnalle.

Jo Rooman valtakunnassa sovellettiin poliittisesti aktiivisiin, mutta kiusallisella tavalla törppöileviin puuhamiehiin (joita ei nyt oikein voinut laittaa rikosoikeudelliseen vastuuseenkaan tekemisistään) menetelmää, jolla osapuolet saattoivat säilyttää kasvonsa, mutta jolla puuhamies saatiin pois jaloista häiritsemästä. Nämä nimitettiin hulppeaan virkaan jonnekin provinssiin pois varsinaisen päätöksenteon lähettyviltä. Myöhempi maailma on menestyksellisesti toteuttanut samaa kaavaa, kuten maisteri Vilénin tapauksesta voinee päätellä.

Wikipediassa osui silmääni sinänsä merkityksetön, mutta hauska detalji: maistereillamme on muutakin yhteistä kuin pitkä titteli ja koulutus: kun maisteri Frangén on naimisissa vihreiden kansanedustajan kanssa, on maisteri Vilén naimisissa vihreiden kansanedustajan avustajan kanssa.

Posted in Blogi and tagged , , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.