Tie helvettiin on kivetty hyvin aikomuksin

Totalitarismin ruma pää on jälleen nousemassa Saksanmaalla. Saksan Staatssekretär im Reichsjustizministerium Brigitte Zypries [2] esittää niin sanottujen natsisymboleiden kieltämistä koko Euroopan unionin alueella vähintään yhden vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Vastaavaa suunniteltiin EU:ssa pari vuotta sitten, silloinkin saksalaisten aloitteesta. Tuolle kansalle ja etenkin sen poliittisille johtajille ei näytä menevän kaaliin se, että ei ole poliitikkojen tehtävä kertoa mitä ihmisten tulee ajatella tai rajoittaa näiden mielipiteen- ja sananvapautta. Pari vuotta sitten hanke kaatui alkumetreillä omaan typeryyteensä. Jos tuollaiselle tielle lähdetään, on kiellettävää koko joukko, alkaen aina kommunismin symboleista. Latinalaisen ristin nimissä on tehty paljon pahaa, kuten myös puolikuun.

Euroopassa on paljon vakavampiakin ongelmia kuin uusien ajatusrikosten synnyttäminen. Moinen pelleily vain antaa lisää syitä olla kunnioittamatta hallituksen tahtoa eli herättää vastareaktoita ja välinpitämättömyyttä politiikkaa kohtaan. Tuollaisen prosessin käynnistäminen tuo vain lisää julkisuutta uusnatseille, ehkä jopa sympatiaa. Saksan hallituksen pyrkimys pyyhkiä kaikki natsikaudesta todistava pois silmistä on minusta kyseenalaista “poissa silmistä, poissa mielestä”-toimintaa. Tekemällä asioista tabuja, joista ei saa puhua, lisätään niiden asioiden kiinnostavuutta uteliaissa mielissä. Saksan nykyhallitus ei saa tehtyä tekemättömäksi kiusaamalla sodan jälkeen syntyneitä ja muita eurooppalaisia. EU:n hyväksikäyttäminen omien perservisioiden levittämiseksi on kyllä kerrassaan törkeää. Ei ihme, että unionia ei arvosteta sen kansalaisten piirissä.

Natsisymbolien ohella kiellettäisiin virallisesta tulkinnasta poikkeavien lausuntojen esittäminen juutalaisten kansanmurhaa koskien. Suomessa annettiin juuri tuomio mielipidekirjoituksessa, jossa kirjoittaja ei kiistänyt tapahtunutta, vaan totesi sen olleen hänen mielestään hyvä juttu. Aika näyttää meneekö asia jatkoon oikeuslaitoksessa. Uskon että menee. Historiankulkua ja historiallisia tapahtumia koskee sama kuin symboleja. Niistä keskustelemisen kieltämällä ja yksi tulkinta kanonisoimalla tehdään enemmän haittaa kuin hyvää. Vain uskomukset ja huuhaa-teoriat ovat tarvinneet tuekseen pakkokeinoja. Kieltämällä tapahtuneesta keskustelun ja tulkinnan kritisoinnin valtio rinnastaa sen mm geosentrismin, kreationismin, lysenkolaisuuden ja muiden laein tuettujen uskomusten kanssa. Tämä ei varmaankaan ole tarkoituksenmukaista?

Hakaristi ei suinkaan ollut natsien keksintö. Se on ikivanha ja yleismaailmallinen hyvän onnen merkki, jonka natsit omivat. Jollet hyväksy natsien tekosia muutenkaan, niin miksi hyväksyisit sen, mitä he tekivät hakaristille? Symboli olisi ennemminkin rehabilitoitava.

Posted in Yleinen.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.