Otsikoinnin jalosta taidosta

Suuri Kurpitsa on pitkin hampain seurannut iltapäivälehtiä ottamalla muutama vuosi sitten käyttöön irtonumeromyyntiä varten lööpin. Se on kuitenkin tietoisesti pitänyt tietynlaista hajurakoa keltaiseen lehdistöön, jolla on tunnetusti tapana myydä isoin otsikoin sinänsä köykäisiä juttuja. Mutta ei HS:kään osattomaksi ole jäänyt otsikoinnin hyväksikäytön suhteen.

Tänään se kertoi ruotsalaisten ryhtyneen myös terroristeiksi. Otsikossa annetaan ymmärtää medelsvenssoneiden lähteneen terrorismin tielle. Itse leipätekstissä kerrotaan hygienisesti pidätettyjen joukossa olevan henkilöitä, joilla on Ruotsin passi, mikä jo kertoo tyhmemmällekin minkälaisesta jengistä on ollut kyse. Tällainen kansallisuustermien sisällön hajoittaminen on juuri sellaista uuskieltä, jollaista käytetään ihmisten ajatuksenvapauden vaivihkaiseen riistämiseen. Tätä muun muassa Sisu kritisoi periaateohjelmassaan:

Aikana, jolloin kieleen tarttuu kiihtyvällä vauhdilla uusia termejä, vieraita lainasanoja ja lyhenteitä uusina sanoina, on helppo muuttaa myös sanojen merkitystä. Hallitseva eliitti on jo nyt muuttanut joidenkin sanojen merkitystä siten, että normaalien sanojen käyttäminen on miltei rikollista. Samalla se on luonut uusia sanoja laillista ajattelua varten – sanamagiaa ja savuverhoa, jolla halutaan poistaa ongelmat kriittisen keskustelun piiristä.

JK Jussille kiitokset valmiista otsikosta

Posted in Yleinen.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.