Voihan vitsi! Huumori ei sovikaan kaikkiin yhteiskuntiin

Kaksi marokkolaistoimittajaa on tuomittu kolmen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vitsien julkaisemista Nichane-viikkolehdessään. Vitsit sisältyivät artikkeliin, joka käsitteli marokkolaisten suhtautumista uskontoon, seksiin ja politiikkaan. Päähenkilöinä esitettiin muun muassa Muhammed ja Marokon edellinen kuningas. Vankeuden lisäksi Nichane ei saa ilmestyä kahteen kuukauteen.

Vajaa vuosi sitten kaksi marokkolaista toimittajaa tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin kirjoituksista, jotka käsittelivät maan lähihistoriaan kuuluvaa kuninkaallista haaremia.

Marokko lienee parhaimmassa päässä arvioitaessa muslimimaita sananvapauden suhteen, sillä ehdollinen vankeus ei ole mitään verrattuna toisissa muslimimaissa langetettaviin kuolemanrangaistuksiin. Lehden ilmestymisen esto tuntuu jo paljon pahemmalta. Hieman aiemmin kirjoitin Jemenissä langetetusta vastaavasta tuomiosta, joka tosin koski kuuluisia Muhammed-pilapiirroksia. Marokon tapauksessa voi hyvinkin olla, että kuninkaan pilkkaaminen oli pahempi teko oikeuden mielestä. Marokko ei varsinaisesti ole demokratia, joskin viimeaikoina kehitys on ollut suotuisaa. Tuomio voi hyvinkin edustaa murroskautta, jossa otetaan huomioon vanhoilliset piirit, mutta myös nykyajan henki. Nyt vaan tarvittaisiin jatkuvalla syötöllä rohkeita ja uudistusmielisiä marokkolaistoimittajia, jotka jatkaisivat sääntöjen koettelua. Tuomion ei tuossa tilanteessa pitäisi olla peloite.

Meillä Euroopassa lähtökohta on toki kokonaan erilainen. Meillä jo pelkkä poliisitutkinta tuollaisesta asiasta koettaisiin sananvaputta loukkaavaksi. Muistuu mieleen taannoin tapaus, jossa suomalainen vitsisivusto johti rikostutkintaan. Tuolloin vitsiniekka perääntyi itse kohtaamatta oikeuslaitosta, mutta viesti on selvä. Yhteiskunnan pyhäksi kokemien asioiden kanssa vitsailu ei Pohjolassakaan ole sallittua. Kaikista kansallisista symboleista tietysti saa vitsailla vaikka kuinka paljon, lippua ja vaakunaa pilkata, väittää Suomea syylliseksi Talvisotaan ja pitää veteraaneja maanpettureina, mutta auta armias, jos pilkka osuu väärään nilkkaan. Sananlaskun mukaan yhteiskunnan vallanpitäjän tunnistaa siitä, ketä ei saa pilkata rangaistuksetta — Eduskunnastahan saa vitsailla vaikka kuinka.

Posted in Yleinen.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.