Työttömien yhdistyksen tilaisuudessa

Olin tänään enimmäkseen kuunteluoppilaana Vantaalla työttömien yhdistyksen tilaisuudessa. Paikalla oli myös muita ehdokkaita ja Timo Soini. Tilaisuudessa käsiteltiin työttömyyteen ja sen hoitoon liittyviä ongelmia. Niitähän riittää. Kuluneen nelivuotiskauden aikana maamme on ollut rikkaimmillaan historiassa, on tehty veronkevennyksiä ja hassattu rahaa humpuukiin. Työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset on kuitenkin unohdettu tykkänään.

Perinteisten ja yleisesti tunnettujen ongelmien lisäksi puhuttiin verotukseen ja sivukuluihin liittyvistä hölmöyksistä, kuten siitä, kuinka pienempituloisia verotetaan suuremmalla prosentilla. Tämä johtuu mm siitä, että työtuloverosta saa vähentää työmatkakulut sunmuut, mutta näitäpä ei vähennetään tuista. Sinänsä loogista, mutta johtaa käsittämätttömään tilanteeseen. Edelleen pitää maksaa eläkevakuutus-, sairausvakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksut ja muut sivukulut, mutta nämä eivätpä kerrytäkään eläkettä.

Tämä kaikki oli hyvin mielenkiintoista kuultavaa ja pöyristyttää vieläkin, miten asiaa on hoidettu valtion taholta. Tilaisuuden luonne muuttui kuitenkin äkisti, kun eräs kuulija esitti kysymyksen, että saavatko maahanmuuttajat samat tuet kuin suomalaistekin, vai maksetaanko näille enemmän. Lyhyesti Soini selitti, miten tilanne on, mutta jostain taustalta syöksyi esiin paikallinen kukkahattutäti, jonka puheista päätelleen hän on ollut sivusta maahanmuuttokeskusteluista miltei koko 2000-luvun. Hurmoshenkisessä saarnassa ehdittiin syyttämään suomalaiset rasisteiksi, juopoiksi, ketjupolttajiksi, todettua kaikkien maahanmuuttajien olevan kunnon ihmisiä, jotka kärsivät suomalaisten nuivasta [1] asenteesta, ja että kaikenlainen rasismi on kiellettyä niissä tiloissa eikä sellaisista asioista saisi puhua yhtään. Tätä purkausta ryyditettiin vielä muillakin vanhoilla klisheillä, jotka ovat maahanmuuttoa kannattavien puheista kaikonneet alasammuttuina jo vuosia sitten.

Kukkahattu sai tukea eräältä läsnäolevalta perussuomalaiselta samankaltaisella retoriikalla. Olin äimistynyt. Onneksi hillitsin itseäni sen verran, että Soini ehti puuttumaan peliin ja puolustamaan kysyjää ja avointa keskustelua. Kehuipa kysyjää rohkeaksikin, kun uskalsi ottaa julkisesti esiin vaikean asian. Tällä välin olin jo harkinnut sen verran, etten lähtenyt väittelemään asiasta enempää. Moisen typeryyden ääressä ei olisi ollut saavutettavissa voittoa tai ojennusta vääristyneisiin näkemyksiin [2], [3].

Kaiken kaikkiaan tilaisuus oli kuitenkin antoisa.

1Hän ei oikeasti käyttänyt sanaa “nuiva”, vaan jotan vanhahtavampaa, mutta käänsin sen uuskielelle.
2“Älä koskaan väittele idiootin kanssa, sillä hän vetää sinut tasolleen ja voittaa kokemuksensa avulla.”

Posted in Blogi and tagged , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.