Median keskellä

Kävin tänään Mediapäivillä Messukeskuksessa. Itse päiväohjelmassa ei ollut mitään erikoista, mutta muutama mieltä kiinnostava esitys kuitenkin. Petteri Järvisen esitys digitekniikan mahdollisuuksista oli suunnattu perustietäjälle, mutta kävi hyvin kertauksesta. Muuten kulutin aikaani tutustumalla eri medioiden standeihin, joista kiintoisimpana pidin Suomen Kuvalehden kansikavalkadia vuosien varsilta.

Varsinainen menon syy oli lopussa: Pressiklubin viimeinen lähetys elävän yleisön edessä. Teemana oli sensuuri ja sitä käsiteltiin muun muassa Muhammed-pilapiirrosjupakan kautta. Vieraana oli taitelija Ville Ranta, joka on asian tiimoilta joutunut kaksi kertaa sensuurin kohteeksi. Ensin Kaltio sensuroi asiaa käsitelleen sarjakuvan, jonka vuoksi Journalismikritiikin vuosikirja tilasi Rannalta sensuuria käsittelevän teoksen. Yllätys, yllätys, Journalismikritiikin vuosikirja sensuroi sensuuria käsittelevän sarjakuvan.

Pahamaineisen Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen professori Risto Kunelius leimasi vuosikirjassa sananvapauden puolustajat “liberaaleiksi sananvapausfundamentalisteiksi”. Tämä leima oli ainakin Pressiklubissa haluttua kamaa ja Ranta totesikin, että jos fundamentalisti on ihminen, jolla ylipäätään on mielipiteitä, on sanasta tuleva positiivinen. Vaikka kehityskulku onkin ilmeinen, niin suhtaudun vähän skeptisesti sanojen merkityksen muuntelemiseen. Sekin on eräänlaista sensuuria ja uuskielisyyttä.

Tässä tulee skuuppi: ohjelmassa myönnetään sensuuri ulkomaalaisten rikollisuuden kohdalla. MOTin toimittaja Riikka Kaihovaara sanoo sen suoraan. Hän onkin valmistunut Tampereelta… Juontaja Timo Harakan tiedossa on että “ulkomaalaiset” tekevät 50% enemmän rikoksia kuin suomalaiset. Tarkemmin tietoa ei avata, mutta on tunnettua että tässä suhteessa “ulkomaalaiset” jakautuvat ryhmiin, joista osa syyllistyy rikoksiin kantaväestöä harvemmin ja osa sitten niin paljon useammin, että se riittää nostamaan koko “ulkomaalaiset”-ryhmän kertoimen 1,5:een. Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen luettelee vielä muitakin aiheita, joita ei vain käsitellä kriittisesti. Mielenkiintoisimpia ovat ehkä Stakes ja Amnesty.

Katsokaa ihmeessä kahdeksalta TV2:sta. Sarjaan ei tarvitse jäädä koukkuun, sillä kyseessä on viimeinen lähetys. Uusintana joskus ensi viikolla päiväsaikaan.

Nauhoituksen jälkeen kävin paiskaamassa tassua Ville Rannan kanssa ja vaihtamassa pari sanaa. Minua vähän kiinnosti miten Ville suhtautuu asiaan näin jälkikäteen ja mitä mieltä oli, että olisiko parempi jos kohua ei olisi ollut. Ei olisi, hyvä että tämä on käyty läpi ja asiasta keskusteltu. Taisi joku auktoriteettikin todesta, että Muhammed-kohu oli parasta, mitä journalismikritiikille on tapahtunut viime vuonna.

Posted in Yleinen.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.