Eduskunta avaa tietä vigilantismille

Eduskunta päätti äänin 117–60 jatkaa sakkovankeuslain käsittelyä. Oikeusministeri Braxin esitystä lakkauttaa sakon muunto vankeudeksi kannattanee yli puolet keskiviikkona, kun laki lopullisesti hyväksytään. Voimaantullessaan laki siis poistaa mahdollisuuden tuomita sakkorangaistuksena maksamattajättäneitä vankilaan. Jollei ulosottokaan onnistu, jää rangaistus kokonaan merkityksettömäksi.
The Bald Knobbers was a group of non-racially motivated vigilantes in Missouri, who were active 1883-1889. They are commonly depicted wearing hoods with horns.
Kansanedustajien lyhytnäköisyys tyrmistyttää. Kunnolliset kansalaiset toki pysyvät ruodussa, koska omaisuus ja palkkatulot ovat ulosottomiehen ulottuvissa, mutta ammatti- ja taparikolliset ja pikkunäpistelijät jäävät kokonaan rangaistuksitta ja voivat jatkaa muiden ihmisten terrorisointia vapaasti.

Kun yhteiskunta ei voi enää suojella kansalaisiaan pahantekijöiltä, menettää yhteiskunta monopoliaan voimankäytön osalta. Tämä avaa tien vigilantismille eli lain ottamiselle omiin käsiin. Ilmiö on universaali ja tuttu läpi historian. Vain vahva häiriköt kuriin laittava valtio ylläpitää uskoa julkiseen oikeuslaitokseen. Heikko rellestäjille periksi antanut valtio taas on aina sortunut yksityisten voimankäyttäjien temmellyskentäksi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain sisällissodan jälkeisissä etelävaltoissa syntyi juuri tällaiseen tilanteeseen Ku Klux Klan, joka sittemmin tuli tunnetuksi erityisesti mustien kurittajana. Rooman vallan hajotessa taas syntyi pohja Eurooppaa hallinneelle feodaali-järjestelmälle. Viimeaikojen Balkan ja Irak ovat ihan yhtä käypiä esimerkkejä. Suomessa keisarinvallan heikentyminen loi suojeluskunnat ja punakaartit järjestystä ylläpitämään ja myöhemmin nämä järjestyivät toisiaan vastaan käymään sotaa.

Tällaisen tulevaisuuden kansanedustajamme tuolla päätöksellä perustavat.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=1700

Posted in Blogi and tagged , , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.