Hämeen-Anttilan asiantuntijuudesta

MTV3:n uutisten mukaan yleisesti Lähi-Idän asioissa asiantuntijaksi korotettu Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila toteaa “Hamasin edustavan radikaalimpaa väestönosaa”. Kuinka ollakaan Hamas on demokraattisesti valitun Palestiinan parlamentin suurin puolue. Se voitti vuoden 2006 vaaleissa parlamentin ehdottoman enemmistön 74 paikalla 132:sta.

Voi tietysti olla hyvinkin niin, että palestiinalaisten radikaali väestön osa on lähestulkoon puolet koko kansasta, mutta kyllä Hämeen-Anttilan puheet on ymmärrettävissä ensisijaisesti islamin fanaattisuuden vähättelyksi ja peittelyksi. Vaikka Hämeen-Anttila käyttääkin turvallisesti komparatiivia superlatiivin sijaan, on lausunto katsottava nimen omaisesti tämän aiempiin lausuntoihin liittyvänä.

Palestiinalaishallinnon poliittista tilaa ei tietenkään voi suoraan verrata länsimaiseen järjestelmään, mutta tietynlaista samankaltaisuutta siinä on havaittavissa. Voi hyvinkin olla (jos Palestiina joskus rauhoittuisi ja kehittyisi normaaliksi demokraattiseksi valtioksi), että Hamas ja Fatah ovat protoversioita tulevasta oikeistosta ja vasemmistosta. Hamas uskonnollisena puolueena edustaisi konservatiivista jatkumoa Fatahin lähentyessä sosiaalidemokraattista liikettä.

Posted in Blogi and tagged , , , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.