Hyvä, että tutkitaan

“Hyvä, että tutkitaan” totesi Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko tammikuussa kun Keskusrikospoliisi oli ottanut tutkittavakseen Kurt Bymanin tutkintapyynnön perusteella vuosien 2001-2008 aikana tehdyt virkamatkat. Tänään on uutisoitu esitutkinnan valmistumisesta ja aiempaan nähden uutena uutisena on myös epäilyt kaupunginjohtaja Kokkosta kohtaan. Asia siirtyy syyteharkintaan kunhan asianomaiset saavat loppulausuntonsa annettua.

Olen sen verran uusi kunnallispolitiikassa, että asioiden vakavuus alkoi selvitä oikeastaan vasta tuolloin tammikuussa. Vielä vaalien alla ajattelin, että Bymanin tutkintapyyntö oli hieman enemmän vaalitemppu kuin oikeudenjano. Kun Krp aloitti esitutkinnan ylittyi tietty kynnys, eikä asiaa voinut enää pitää vuosikausia jatkuneen Byman vs Louko -nokittelun yhtenä episodina.

Kevään viimeisessä valtuustokokouksessa käsittelimme kaupungin viime tilikauden tilejä ja vastuuvapauden myöntöä. Tällöin jo näytti siltä, että Bymanin epäilyt olivat perusteltuja ja siksi Perussuomalaisten ja Sitoutumattomien valtuustoryhmämme kannatti Bymanin pöydällepanoesitystä Kokkosen ja Loukon vastuuvapauden osalta. Emme olleet hylkäämässä asiaa, vaan ottamassa aikalisää. Ryhmämme esitys kaatui valtavan enemmistön edessä, joskin muutamia tyhjiä ääniä muissa ryhmissä annettiin. Tästä on aikaa kaksi viikkoa, mutta nyt vastuuvapaus on myönnetty ja sillä sipuli.

Kannatuspuheenvuorossani korostin seuraavia seikkoja: 1) minulla ei ole vanhoja kaunoja tilivelvollisia kohtaan sekä 2) hyvän ja avoimen hallinnon kannalta aikalisä on perusteltua. Valtuusto toimi kuitenkin kumileimasimena, eikä ottanut asioiden selviämistä varten aikaa harkita päätöstään.

Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, olisiko vastuuvapaus nyt päätettävissä. Edes syytteen nostaminen ei ole vielä merkki syyllisyydestä ja asia on varmasti sen luontoinen, että sitä ratkotaan tarvittaessa pitkällekin eri oikeusasteissa. On kuitenkin hyvä, että tutkitaan.

Posted in Blogi and tagged , , , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.