Kannanotto 20.8.2009
Helsingin yliopiston ylioppilas on järkyttynyt Ylioppilaskunnan (HYY) törppöilystä asioissa jotka eivät sille kuulu. Ei ole mitenkään ylioppilaskunnan jäsenten etujen mukaista puuttua Suomen hallituksen suunnittelemiin muodollisiin leikkauksiin Suomen kehitysestemäärärahaan. Leikkauksien taustalla oleva talouslama ei kosketa ainoastaan rikkaita korruptoituneita poliitikkoja kaukomailla, vaan pahiten maailmanlaajuisesta kriisistä kärsivät kaikkein köyhimmät. Nimenomaan näihin elostelijoihin leikkaukset valtion kehitysestemäärärahoissa iskisivät oikeudenmukaisimmin.
”Kehy-rahat ovat vahingollisia kehittyvien maiden talouksille ja hukkaan heitettyä rahaa, jota pitäisi käyttää parempiin tarkoituksiin”, kommentoi HYYn pakkojäsen Teemu Lahtinen.
Nousukauden aikaan maamme hallitukset eivät tajunneet prosenttiperustaisten määrärahojen kasvattamisen tulevan liian kalliiksi. Nyt euromääräisten rahojen prosentuaalinen paisuminen avaa hallituksen silmät. Suomen sitoumukset kehitysestetyöhön eivät saa olla riippuvaisia suhdanteista ja sisäpolitiikasta, vaan se tulee johdonmukaisesti lopettaa.
”HYY käyttää vahingolliseen hölmöilyyn 0,7 prosenttia omasta budjetistaan. Päättäjät ovat jo järkiintymässä, haihattelevien idealistien pitäisi vähitellen tulla perässä”, jatkaa fil.yo. Lahtinen.
Suomi sitoutui 20 vuotta sitten sotimaan rikollisjärjestö Neuvostoliiton puolesta. Onneksi sellaisesta sitoumuksesta älyttiin luopua ja häpeällisten juhlapuheiden ja todellisuuden välinen ristiriita uskallettiin lopulta tunnustaa.
Mea culpa. YYA-sopimus uudistettiinkin 1983 eli 26 vuotta sitten, eikä 20.
Hyvä, että tuot esiin ylioppilaskunnan asiatonta toimintaa. Minulle oli pienoinen järkytys kun luin tästä, että HYY käyttää 0,7 % budjetistaan haitalliseen haihatteluun.
Kieltämättä pistää sapettamaan se, että ylioppilaskunnat pitävät vielä kovasti kiinni yliopistojensa opiskelijoiden pakkojäsenyydestä. Kaikkien opiskelijoiden on sitten vaatimattomalla osaltaan rahoitettava kehitysyhteistyötä, vaikka opiskelija kuinka on itse sitä mieltä, että nykyisenkaltaisesti toimiva kehitysyhteistyö aiheuttaa kohdemaassa enemmän haittaa kuin hyötyä.
Voisihan niillä rahoilla tosiaan jotain muutakin tehdä, kuin kurjistaa kolmannen maailman omaehtoiseta taloutta entisestään,