Perussuomalaisten vaaliohjelma julkaistiin viime perjantaina ja se on kerännyt paljon huomiota viikonlopun aikana. Nohevimmat pirut ovat kaivaneet sieltä esiin muutamia lauseita, jotka ainakin irtiotettuina ovat tollonoloisia, mutta 67 sivuun tietenkin mahtuu paljon tekstiä. Ilmeisesti noita muutamia kohtia lukuunottamatta siihen ollaan tyytyväisiä? En ole lukenut ohjelmaa, enkä tiedä luenkokaan perusteellisesti.
Pitkin talvea olen esittänyt kritiikkiä valmistelutyötä kohtaan, koska mielestäni poliittisten ohjelmien tulisi rakentua alhaalta ylöspäin ja hyväksyä lopulta puolueen korkeimmassa päättävässä elimessä puoluekokouksessa. Nyt ohjelma valmisteltiin salassa ja armollisesti annettiin samaan aikaan kansan ja ehdokkaiden luettavaksi.
Jollain tavalla minun tulee kuitenkin perehtyä asiaan ja aloitankin sen näin iteratiivisesti. Käyn ensinkin läpi Perussuomalaisten sivulla olevat esittelymateriaalit niitä kommentoiden. Aloitan yhteenvedosta.
Verotus
”Pääomavero 30 %:iin ja lievä progressio.”
Suhtaudun verotukseen kriittisesti ja mielestäni yleistä veroastetta on laskettava. Pääomatuloissa pitäisi kaventaa eroja ansiotuloihin ainakin keskimääräisten vuosiansioden tasoilla. Jos pääomatuloveron maksimi on tuo 30% ja progressio nousee siihen antaen pienemmät pääomatulot verovapaiksi ja vähän suuremmat ansiotuloveroprosenttien tasolle, niin kohta on kannatettava.
Lyhyenä harjoitelmana valtiovarainministeriön tietojen [2] perusteella laskettuna tuo 30%:n taso saavutettaisiin hieman yli 27600 euron vuotuisella pääomatulolla, jos pääomatuloistakin perittäisiin kunnallisvero ja muut ennakonpidätysmaksut. Nykyisellä vain valtiolle perittävänä verona taso on mahdoton laskea, koska ylin progressiotaso on 30 % ja kannettava vero lähestyy sitä rajattomasti.
”Suursäätiöt pääomaveron piiriin”
Periaatteena hyväksyttävissä, mutta käsitteenä suursäätiö on sen verran epämääräinen, että tähän sitoutumiseksi pitää perehtyä ohjelman sisältöön.
”Varallisuusvero palautettava”
Tätä on helppo vastustaa, sillä vanha varallisuusvero oli ajastaan jäänyt reliikki. Sen poisto oli poliittinen virhe eliitiltä ja palautusvaatimukset peilautuvat sitä vasten. Vaikka varallisuusveron palautusta vastustan, niin varallisuutta voi silti verottaa; se ei ole kategorisesti verotuksen ulkopuolella. Mielestäni hyvässä varallisuuden verottamisessa on kyse laiskan varallisuuden piiskaamisesta tuottavaksi.
”Arvonlisävero säilytettävä nykyisellä tasollaan”
Mielestäni arvonlisäveroa tulisi kauttaaltaan laskea roimasti, mutta koska poliittinen diskurssi pyörii sen korottamisen ja korottamattajättämisen ympärillä, on tähän helppo tyytyä.
”Tässä tilanteessa ei ole mahdollista alentaa palkkaveroja”
Inhorealistinen toteamus jonka taustalla elää toive palkkaverojen alentamisesta. Hyväksytään arvosanalla approbatur.
”Harmaan talouden kitkennällä lisää verotuloja”
Tämä on juuri niinkuin pitääkin. Mielelläni lisään myös ”mustan talouden kitkennällä lisää verotuloja”.
”Vaalikauden aikana pienet korotukset alkoholi- ja tupakkaveroon”
Vastustan verotuksen kiristymistä, mutta yksittäisten veroluokkien korotukset voivat olla hyväksyttävissä osana laajempaa verotuksen keventymistä.
”Maa- ja metsätalousmaalle ei kiinteistöveroa”
Juuri näin. Periaatteessa voisin hyväksyä tämänkin asemakaava-alueella tai sellaisen välittömässä läheisyydessä.
”Energiaverojen korotukset peruttava. (Rahoitetaan palauttamalla työnantajien Kela-maksu.)”
Ensimmäiseen kyllä, rahoitukseen approbatur. Työn hinta on Suomessa liian korkea ja turvataksemme suomalaisen työn ja yrittäjyyden pitäisi työn hintaa saada alennettua. Alennuksen tulisi kohdistua siihen osaan, joka jää palkanmaksajan maksaman summan ja palkansaajan vastaanottaman summan väliin.
Leikkaukset
”Yritystuet -200 miljoonaa euroa
Kehitysapu -200 miljoonaa euroa
EU-jäsenmaksut -200 miljoonaa euroa, josta Iso-Britannian jäsenmaksuhelpotus
-74 miljoonaa euroa”
Kyl kyl. Kehitysavun lakkauttaisin kokonaan pikaisella aikataululla ja yritysttuetkin lopulta. Näillä vaatimuksilla päästänä hyvään alkuun ja oiekaan suuntaan.
”Maahanmuuton kustannukset (mm. perusteettomat turvapaikkahakemukset, ylipitkät käsittelyajat ym.)”
Iso kyllä!
”Hallinnon ja byrokratian leikkaaminen esimerkiksi maa- ja metsätalous ja ympäristöministeriön yhdistäminen luonnonvarainministeriöksi”
Hallinnon ja byrokratian leikkaamiseen iso kyllä, mutta tuollaista ministeriöiden yhdistämistä olen jo ehtinyt vastustamaan.
”Pakkoruotsin kustannukset”
Iso kyllä!
”Kriisinhallintajoukkojen menot”
Mielestäni Suomen tulee olla mukana myös sotilaallisessa kriisinhallinnassa, joten tähän seikkaan kannaottaminen vaatii taas varsinaiseen ohjelmaan perehtymistä. Tarkennusvaraa näissäkin kuluissa varmaan on.
”Lähialuetukien vähentäminen”
Lähialuetuet ovat eräänlaista kehitysapua, mutta ne eivät kohdistu samalla tavalla kohdealueen talouteen, vaan lähinnä ympäristöön ja suomalaiskansalliseen kulttuuriin. Suhtaudun varauksilla tämän otsikon leikkauksiin, mutta pitää perehtyä ohjelmaan.
”Puolue- ja lehdistötuet sekä eduskuntaryhmien kansliamäärärahat”
Painava kyllä.
Rakenteelliset uudistukset
”Kuntien määräksi 200-230 ilman pakkoliitoksia”
Kuntasektorin ongelma ei ole kvantitatiivinen vaan kvalitatiivinen. Pidän kuntien lukumäärään pureutuvaa keskustelua irrelevanttina ongelmien ratkaisemiseksi ja vahingollisena muuten. Pakkoliitosten suhteen olen samaa mieltä.
”Kuntayhtymien palauttaminen demokraattiseen kontrolliin”
Mjuu, pitäähän niiden olla. Vahvempaan kannanmuodostukseen pitää taas perehtyä ohjelmaan.
”Omaishoito Kelalle”
Ottiatuotajaa, pitää perehtyä asiaan.
”Terveydenhuollon rakenteelliset uudistukset. (Kustannuserot eri sairaanhoitopiirien välillä ovat huomattavat. Hoidollisesti, laadullisesti ja taloudellisesti parhaimmat käytännöt vallitseviksi.)”
Tämä vaikuttaa ihan hyvältä ja kannatettavalta, mutta pitää tässäkin perehtyä ohjelmaan.
Sama Usarin blogissa: http://teemulahtinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63378-ensikommenttini-perussuomalaisten-vaaliohjelmasta
Kuinkahan teidän vaaliohjelma on oikein tehty? kun ehdokkaatkin näkevät sen vasta nyt? Luulisi, että ehdokkaat ja puolueaktiivit olisivat olleet mukana tekemässä ohjelmaa.
Nyt blogitekstistä syntyy vaikutelma, että olet lähtenyt ehdolle tuntematta PerSujen kannattamia asioita.
Olen opllut puoluene jäsen vuodesa 2004 ja ollut mukana hyväksymässä aiempia ohjelmia. Ne on valmisteltu avoimesti ja hyväksytty puoluekokouksessa tai puolueneuvostossa. Tällä kertaa ohjelma on valmisteltu salassa ja annettu ”ylhäältä”.
Olen viikonlopun aikana keskustellut puoluejohdon kanssa ohjelman laadinnasta ja tullut vakuuttuneeksi siitä, että valmistelu on ollut avointa ja että minulla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa sen sisältöön.
”Tämä on juuri niinkuin pitääkin. Mielelläni lisään myös “mustan talouden kitkennällä lisää verotuloja”.”
Mahtaakohan Lahtinen tietää, mitä harmaa talous tarkoittaa? Vaikka esimerkiksi huumekaupan kitkeminen on kannatettavaa, niin en näe miten tämän ”mustan talouden” kitkennällä on mitään suoraan yhteyttä verotulojen kasvattamiseen. Harmaalla taloudella tarkoitetaan liiketoimintaa, joka voisi olla laillista jos esimerkiksi veroja ei kierrettäisi. Musta talous tarkoittaisi jo lähtökohtaisesti rikollista toimintaa
Kommentoija: Samaa mieltä määritteistä. Musta talous on kiellettyä liiketoimintaa, kun taas harmaa on sinänsä laillista, mutta sääntöjä oikaisten tehtyä. Verotulot kasvavat, jos nykyään kiellettyjä elinkeinoja otettaisiin verotuksen piiriin.