Ruotsin kieli ei ole avain pohjoismaiseen yhteistyöhön

Lähetin eilen Iltalehden lukijapalstalle lyhyen kirjoituksen vastauksena keskiviikon Iltalehdessä olleeseen Seppo Satamon kirjoitukseen. Täytyy muutama päivä nyt seurata tuleeko kirjoitus julkiseksi, mutta omille lukijoilleni sen joka tapauksessa julkaisen:

Seppo Satamo toi ansiokkaasti esiin pakkoruotsin ongelmia. Omakohtaisesti haluan lisätä, että ruotsi ei ole avain pohjoismaiseen yhteistyöhön, kuten monesti kuulee väitettävän. Olin viime viikolla Tanskassa pohjoismaisessa ystävyyskaupunkikokouksessa ja havaitsin että ruotsista ei ole hyötyä siinä yhteisössä. Virkamiesruotsini ei riittänyt tanskalaisten esitysten ymmärtämiseen eikä riittänyt matkassaolleiden suomenruotsalaisten äidinkielikään! Islantilaisetkin kommunikoivat englanniksi muiden kanssa. Yhteinen lopputulema, muistaakseni norjalaisen sanomana, oli “We need to do something to this language problem!” Myös Suomessa meidän pitää reagoida muuttuneeseen maailmaan ja luopua kansalliseksi rasitteeksi muodostuneesta pakkoruotsista.

Posted in Blogi and tagged , .

Espoolainen kaupunginvaltuutettu. Tavoitteeni on kansallisesti solidaarinen, kansanvaltainen, vapaa ja vahva kansalaisyhteiskunta: suomalainen Suomi eurooppalaisessa Euroopassa.